Infoguiden.no

For deg som ønsker å vite mer.

Squashregler

Squashregler

Innholdsfortegnelse

Squash er en racketsport som spilles av to spillere i en innendørs bane. Målet er å treffe ballen mot veggen slik at motstanderen ikke kan returnere ballen. Spillerne må respektere reglene og følge et poengsystem for å vinne en kamp. Squash er en fysisk krevende sport som gir god trening for hele kroppen. Det spilles av millioner av mennesker over hele verden og er en av de mest populære innendørs idrettene.

Squash spilles ved å slå ballen mot frontveggen eller via en annen vegg. Ballen må treffe nedenfor de øvre vegglinjene og over platen på frontveggen når det serves. En slagveksling starter med at en spiller server ballen direkte mot frontveggen fra sin side av banen. De påfølgende slagene må slås direkte mot frontveggen eller via andre vegger. En spiller må returnere ballen før den treffer gulvet for andre gang. En spiller vinner slagvekslingen hvis motstanderen ikke klarer å returnere ballen korrekt til frontveggen.

Utstyr for å spille squash

For å spille squash trenger du følgende utstyr:

 1. Squashracket:
  En squashracket er spesialdesignet for å spille squash. Den er mindre og lettere enn en tennisracket og har en mindre treffflate. Racketen kan være laget av forskjellige materialer, som karbonfiber, grafitt eller aluminium.
 2. Squashball:
  En squashball er liten og hul og kommer i forskjellige hastigheter, fra sakte til super raske. Ballene er fargekodet etter hastigheten: gul er den raskeste ballen, rød er middels og blå er den sakte.
 3. Sko:
  Det er viktig å ha spesielle squashsko som gir god støtte og grep på banen. Squashsko har en non-marking såle, som betyr at de ikke etterlater merker på banen.
 4. Bekledning:
  Det er viktig å ha på seg passende bekledning for å spille squash. Det anbefales å bruke t-skjorte og shorts eller treningsbukser, samt en svettetransporterende genser eller jakke.
 5. Briller:
  Det anbefales å bruke beskyttelsesbriller for å beskytte øynene mot racketen og ballen. Mange klubber krever også at spillere bruker briller under kamper.
 6. Håndkle og vannflaske:
  Det kan være lurt å ha med et håndkle og en vannflaske for å tørke av svette og holde seg hydrert under trening eller kamper.

Squashregler

Poengsystem i Squash

Poengsystemet i squash er enkelt. Hver kamp består av sett som spilles til 11 poeng, og vinneren må vinne med to poeng. Det kan være opptil fem sett i en kamp. Hvis det står 10-10, må man vinne gamet med to poengs margin, for eksempel 12-10 eller 16-14.

Oppvarming

Begge spillere har lov til å varme opp inntil 5 minutter. 2min og 30sek på hver side.

Serving

Squashspillet starter med en serve, og det avgjøres hvem som skal starte ved å snurre racketen og la den falle i gulvet. F.eks:
Spiller A velger opp på en Wilson racket.
Spiller B velger ned på en Wilson racket.
Racket spinner og faller i gulvet og viser W (logoen til Wilson) på undersiden av håndtaket på racket.


Spiller A fortsetter å serve helt til spilleren taper en ballveksling. Da blir det servemottakeren (Spiller B) sin tur til å serve, og den forrige serveren blir servemottaker. Vinneren av det forrige spillet starter neste game. Serveren kan velge hvilken serverute som skal brukes ved begynnelsen av hvert game og når serven går over til den andre spilleren.

Etter å ha vunnet en ballveksling, skal serveren bytte til den andre serveruten. For at en serve skal være godkjent, må serveren ha minst én fot som berører gulvet innenfor serveruten. Serveballen skal treffe frontveggen direkte, over servelinjen og under ytterlinjen. Returen skal lande innenfor den bakre firkanten av banen på motsatt side av serverens serverute, såfremt den ikke tas på volley av servemottakeren.

Godkjent retur

For at en retur skal være godkjent, må ballen returneres korrekt av mottakeren før den har berørt gulvet to ganger. Ballen må treffe frontveggen over platen og under ytterlinjen uten å ha berørt gulvet først. Det er tillatt at ballen treffer sideveggene og/eller bakveggen før den treffer frontveggen.
En retur vil ikke bli godkjent hvis ballen slås etter at den har berørt gulvet mer enn en gang, ikke slås på riktig måte, eller berøres to ganger. En retur er heller ikke godkjent hvis ballen treffer gulvet eller platen før den treffer frontveggen, eller hvis den treffer på eller utenfor ytterlinjene på banen. I squash kan man også slå ballen i glassveggen bak og det er en godkjent retur så fremt ballen treffer frontveggen.

Ballveksling

Etter en godkjent serve, slår spillerne ballen hver sin tur til en av dem ikke klarer å returnere på riktig måte. En ballveksling består av en serve og påfølgende godkjente returer. Hvis en spiller ikke klarer å serve eller returnere ballen på riktig måte, eller hvis ballen treffer motstanderen før spilleren skal slå, vinner motspilleren ballvekslingen.

Treffe motstander med ballen i squash

Hvis en spiller treffer motstanderen, racketen eller klærne deres før ballen når frontveggen, stoppes spillet. Hvis spilleren hadde gjort en godkjent retur som ville truffet frontveggen direkte uten å berøre andre vegger, og motstanderen hindret dette ved å stå i veien, vinner spilleren ballvekslingen. Hvis returen ville vært godkjent, men ballen traff andre vegger før frontveggen, spilles ballen på nytt. Hvis spillerens retur ikke ville vært godkjent uansett hva som skjedde, taper spilleren ballvekslingen.

LET – hva betyr det?

En «let» er en situasjon i squash hvor ballvekslingen ikke blir avgjort, og spillet fortsetter uten at noen spiller får poeng. Serveren server på nytt fra samme serverute. Det kan oppstå «let»-situasjoner hvis ballen treffer gjenstander på gulvet, hvis spilleren unnlater å slå ballen for å unngå å skade motstanderen, hvis mottakeren ikke er klar til å returnere serven, eller hvis ballen går i stykker under spillet.

Squashball farger

Det finnes i hovedsak 4 forskjellige squashballer som brukes. Fargen på prikken(e) på en squashball forteller deg om ballen er rask eller treg. For viderekommende og i turneringer brukes ofte squashball med en gul prikk. Profesjonelle squashspillere bruker dobbel gul prikk. Squashball med rød prikk egner seg for nybegynnere og squashball med blå prikk passer for juniorer.

Squashball med 2 gule prikker
Ekstra super treg og lite sprett
Egner seg for: Profesjonelle squashspillere

Squashball med gul prikk
Super treg og lite sprett
Egner seg for: Viderekommende

Squashball med rød prikk
Medium sprett
Egner seg for: Nybegynnere+

Squashball med blå prikk
Høy og god sprett
Egner seg for: Junior/Nybegynnere

Squashball med hvit prikk
Lite sprett
Egner seg for: Erfarne/viderekommende

Squashball med grønn prikk
Lite sprett
Egner seg for: Erfarne/viderekommende

Squasbane forklaringer

squashbane forklaringer
Om ballen spilles over sidevegglinjene, frontvegglinje eller bakvegglinje så er ballen ikke godkjent

Kilder:
https://snl.no/squash_-_ballspill

Foto øverst:
Gpointstudio on Freepik

Illustrasjoner i artikkel:
Squashbane: Infoguiden.no
Squashballer: Infoguiden.no

Infoguiden.no

Velkommen til infoguiden.no!
En ressursside for deg som søker informasjon.