350 eksperter har i fem år kommet fram til hva og hvor mye du bør spise fremover.
De nye kostholdsrådene ble lagt frem 20. juni 2023 og det anbefales drastisk kutt av rødt kjøtt og fokus på plantebasert kosthold. Kostholdsrådene tar for første gang stilling til hva som er bra for planeten, og ikke bare den enkeltes helse.
Dette er kostholdsrådene
- Rødt kjøtt: Maks 350 gram i uken. Inntaket av prosessert kjøtt bør minskes ytterligere.
- Fisk og sjømat: 300-450 gram, hvorav 200 gram bør være fet fisk.
- Hvitt kjøtt: Så lite som mulig.
- Frukt og grønt: 500-800 gram eller mer hver dag.
- Nøtter og frø: 20-30 gram nøtter hver dag.
- Kaffe: Moderat inntak av kaffe, cirka 1-4 kopper daglig, og te kan være en del av et sunt kosthold. Totalkonsumet bør begrenses til 400 mg koffein hver dag.
- Melk og meieri: Mellom 350 ml og 500 ml hver dag, helst med lav fettprosent.
- Sukker: Begrense inntaket.
- Alkohol: Anbefaler å avstå fra alt av alkoholinntak.
- Korn: 90 gram med grove kornprodukter hver dag.
- Poteter: Det anbefales å inkludere poteter som en sentral del av den regelmessige dietten.











Kostholdsrådene er utviklet for å gi veiledning og anbefalinger til befolkningen om hvordan man kan oppnå et sunt og balansert kosthold. De er basert på forskning og kunnskap om sammenhengen mellom kosthold og helse, og tar sikte på å forebygge sykdommer og fremme god helse.
Hvorfor har vi kostholdsråd?
Her er noen grunner til hvorfor kostholdsråd er viktige:
- Helsefremmende: Et sunt kosthold er en viktig faktor for å opprettholde god helse og forebygge en rekke sykdommer. Kostholdsrådene gir veiledning om hva slags matvarer og næringsstoffer kroppen trenger for å fungere optimalt og opprettholde en sunn vekt.
- Næringsstoffbalanse: Riktig balanse av næringsstoffer som karbohydrater, proteiner, fett, vitaminer og mineraler er nødvendig for at kroppen skal fungere ordentlig. Kostholdsrådene hjelper folk med å velge matvarer som gir riktig balanse og mangfold av næringsstoffer.
- Forebygging av sykdommer: Et dårlig kosthold er en viktig risikofaktor for en rekke sykdommer, inkludert hjerte- og karsykdommer, type 2 diabetes, overvekt og visse former for kreft. Kostholdsrådene tar sikte på å redusere risikoen for slike sykdommer ved å fremme sunne matvaner.
- Veiledning og kunnskap: Kostholdsrådene gir veiledning til folk om hva som utgjør et sunt kosthold og hvordan man kan ta informerte valg om mat og ernæring. De kan også bidra til å øke kunnskapen om matvarer, næringsstoffer og deres helseeffekter.
- Befolkningshelse: Kostholdsrådene er rettet mot befolkningen som helhet og tar hensyn til forskjellige aldersgrupper, livsfaser og spesielle behov. De er utformet for å fremme god helse og velvære for alle.
Det er viktig å merke seg at kostholdsrådene kan variere mellom land og oppdateres regelmessig basert på ny forskning og vitenskapelige funn. Det anbefales derfor å følge de aktuelle nasjonale retningslinjene for kosthold for å sikre en sunn og balansert ernæring.
Foto øverst i artikkel og bilder:
Unsplash.com