Infoguiden.no

For deg som ønsker å vite mer.

Padel regler

Padel regler

Innholdsfortegnelse

Padel er en racketsport som kombinerer elementer fra tennis og squash. Det spilles vanligvis i dobbel, det vil si to spillere på hvert lag. Banen har en rektangulær form og er omsluttet av vegger og nettgjerder som gjør det mulig for ballen å sprette tilbake i spill.

Spillet starter med en serve, og serveren må stå bak serveruten før han utfører serven. Serven skal være en underhåndsserve, altså serveren skal treffe ballen under midjenivå. Ballen skal sprette i serveruten på motsatt side før den kan returneres av mottakeren.

Etter serven fortsetter spillet som i tennis, der lagene prøver å returnere ballen over nettet og holde ballen i spill ved å slå den tilbake før den spretter to ganger på egen banehalvdel. Lagene kan slå ballen mot veggene, som gjør at ballen kan spille uventede retninger og legger til ekstra taktikk i spillet.

Padel er en taktisk sport der spillerne må jobbe sammen som et lag for å plassere ballen strategisk og utnytte motstandernes svakheter. Det er også en fysisk krevende sport, da spillerne må være raske og smidige for å nå ballen og returnere den.

Padel har blitt stadig mer populært over hele verden på grunn av sin tilgjengelighet og sjarm, og det spilles nå både på profesjonelt nivå og for rekreasjon. Sporten er en flott måte å kombinere trening og sosialt samvær, og den passer for spillere i alle aldre og ferdighetsnivåer.

Padel poeng

Poengsystemet i padel er det samme som i tennis, der poengene telles som 15, 30, 40 og spill. Hvis poengene er uavgjort 40-40, kalles det «deuce». Etter «deuce», må et lag vinne to påfølgende poeng for å vinne gamet. Hvis et sett når en uavgjort på 6-6, spilles det en tie-break for å avgjøre settet, akkurat som i tennis.

 • For å vinne et sett, må laget oppnå seks games. Og for å vinne hele spillet, må laget vinne to sett.
 • Hvert game poenggives på samme måte som i tennis, med poengtallene 15/0, 30/0, 40/0, fordel, deuce og så videre.
 • Dersom et sett ender 6-6 likt, blir det avgjort med en tie-break, akkurat som i tennis.

Hvordan serve i Padel

I padel starter et spill med en serve, akkurat som i tennis, og spilleren har to forsøk på å serve (første og andre serve).

 • Serveren må stå bak serve-linjen før han utfører serven.
 • Mottakeren kan plassere seg hvor som helst på banen, diagonalt på motsatt side av serveren.
 • Serveren må først sprette ballen før han slår den, og serveringen må være en underhåndsserve, altså under midjenivå.
 • Ballen må sprette i serveruten på mottakers side før den kan returneres.
 • Hvis ballen ikke spretter i serveruten, blir det en feil.
 • Hvis ballen spretter i serveruten, men treffer nettveggen (mesh nettet) før den krysser servelinjen på mottakers side, er det også en feil.
 • Hvis ballen treffer nettet, men spretter i serveruten, blir det om-serv. Men hvis den berører nettveggen før den andre spretten, regnes det som en feil.

Hvordan spilles Padel?

Når ballen er i spill i padel, må alle baller som krysser nettet først sprette på motstanderens side av banen før de treffer en vegg.

 • Spillerne har mulighet til å slå ballen som en volley, det vil si at de slår den i luften før den treffer bakken.
 • Alternativt kan spillerne vente til ballen har returnert fra veggen før de slår den tilbake over nettet til motstanderens side.
 • Akkurat som i tennis, tillates ballen å sprette bare en gang på ens egen side, og den kan bare slås én gang før den sendes tilbake.
 • Det er mulig å utføre en kraftig smash, slik at ballen går ut av banen etter at den har sprettet.
 • Imidlertid kan motstanderlaget forsøke å løpe utenfor banen for å prøve å returnere ballen og holde den i spill.
 • Denne typen poeng i padel er spesielt spennende, da det ofte involverer raske reaksjoner, smidige bevegelser og taktiske slag for å overliste motstanderlaget og vinne poeng.

Kilder:
https://www.padelfip.com/documentation/

Foto øverst:
Tomasz Krawczyk via Unsplash

Infoguiden.no

Velkommen til infoguiden.no!
En ressursside for deg som søker informasjon.