Infoguiden.no

For deg som ønsker å vite mer.

Flaggregler

Flaggregler i Norge

Innholdsfortegnelse

Flagget er et symbol på nasjonal enhet og identitet, og det er derfor viktig å vite når man skal flagge og hvordan man skal gjøre det. I Norge finnes det visse regler for flagging, og det er viktig å følge disse for å vise respekt for flagget og det landet det representerer.

Regler for å flagge

Disse reglene bør følges for å vise respekt for flagget og det landet det representerer.

  1. Flagget skal alltid være rent og pent, og det skal aldri være revet eller slitt.
  2. Flagget skal alltid heises til topps før kl. 08.00, og senest kl. 09.00 på søndager og helligdager.

  3. Flagget skal alltid plasseres på en stang eller mast, og det skal aldri berøre bakken eller henge lavere enn halv stang når det ikke er på halv stang.
  4. Flagget skal aldri brukes som et dekke eller et teppe, og det skal heller ikke brukes som en reklameplakat eller en politisk markering.
  5. Flagget skal alltid behandles med respekt og verdighet, og det skal aldri brukes på en måte som kan oppfattes som krenkende eller nedsettende.
  6. Når man flagger på halv stang, skal flagget først heises til topps og deretter fires ned til halv stang.
  7. Flagget skal alltid gå sakte og jevnt til topps når det heises, og sakte og jevnt ned når det fires ned.
  8. Hvis man ønsker å flagge på en annen dag enn de obligatoriske dagene, bør man vurdere om det kan oppfattes som upassende eller krenkende.
  9. Det norske flagget skal alltid plasseres til venstre for andre flagg, og det skal aldri være mindre enn andre flagg.
  10. Flagging på offentlige bygninger og statens tjenestesteder skal følge forskrift om bruk av flagg på statens tjenestesteder.

Når det gjelder hvordan man skal flagge, er det også visse regler man må følge. Flagget skal alltid være rent og pent, og det skal aldri være revet eller slitt. Flagget skal også alltid heises til topps før kl. 08.00, og senest kl. 09.00 på søndager og helligdager.

Når flagget heises, skal det gå sakte og jevnt til topps, og når det fires ned igjen, skal det også skje sakte og jevnt. Flagget skal aldri ristes eller kastes ned fra stangen. Når man flagger på halv stang, skal flagget først heises til topps og deretter fires ned til halv stang.

Det er også visse regler for hvor flagget skal plasseres. Flagget skal alltid plasseres på en stang eller mast, og det skal aldri berøre bakken eller henge lavere enn halv stang når det ikke er på halv stang. Hvis man flagger fra et vindu eller balkong, skal flagget være synlig fra gaten.

Det er også viktig å merke seg at flagget skal aldri brukes som et dekke eller et teppe, og det skal heller ikke brukes som en reklameplakat eller en politisk markering. Flagget skal alltid behandles med respekt og verdighet, og det skal aldri brukes på en måte som kan oppfattes som krenkende eller nedsettende.

Når kan man heise opp flagget?

Flagget kan heises opp på enhver dag fra soloppgang til solnedgang. Det er imidlertid vanlig å heise flagget om morgenen, vanligvis før klokken 08.00 på hverdager og lørdager, og senest klokken 09.00 på søndager og helligdager.

Når skal man heise ned flagget?

Flagget skal heises ned ved solnedgang, eller senest kl. 21.00 dersom solnedgang er etter dette tidspunktet.

Regler for å flagge på halv-stang

Flagg på halv stang er en markering av sorg og respekt for en avdød person eller en nasjonal tragedie. Her er noen regler for å flagge på halv stang:

Flagget skal først heises til topps, og deretter fires ned til halv stang. Det skal fires ned til midt på stangen, det vil si at avstanden fra toppen av flaggstangen til flaggets øvre kant er halvparten av flaggstangens lengde.

Flagget skal være på halv stang hele dagen, og skal heises til topps igjen ved solnedgang eller senest kl. 21.00 før det deretter heises ned for kvelden.

Offentlige flaggdager i Norge:

DatoAnledning
1. januarNyttårsdag
21. januarPrinsesse Ingrid Alexandras fødselsdag
6. februarSamefolkets dag
21. februarKong Harald Vs fødselsdag
1. maiArbeidernes dag
8. maiFrigjøringsdagen
17. maiNorges nasjonaldag
7. juniUnionsoppløsningen 1905
4. juliH.M. dronning Sonjas fødselsdag
20. juliH.K.H. kronprins Haakon Magnus’ fødselsdag
29. juliOlsok
19. augustH.K.H. kronprinsesse Mette-Marits fødselsdag
25. desember1. juledag
Bevegelig1. påskedag
Bevegelig1. pinsedag
BevegeligDagen for stortingsvalg

Kilder:
https://no.wikipedia.org/wiki/Flaggbruk

Foto øverst:
Max van den Oetelaar via Unsplash

Infoguiden.no

Velkommen til infoguiden.no!
En ressursside for deg som søker informasjon.